MENI
18.5.2012.

Чланови Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику ПСБиХ, разговарали са представницима Групе експерата у борби против трговине људима (ГРЕТА)


Чланови Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику ПСБиХ, Халид Гењац и Младен Иванковић-Лијановић разговарали су данас са представницима Групе експерата у борби против трговине људима (ГРЕТА), Davidom Dolidzeom и Гералдом Дунном, o праћењу проведбе Конвенције Вијећа Европе о акцији против трговине људима.

Током разговора, гости су посебно интересовање изразили за могућности оснивања фонда на нивоу Босне и Херцеговине, из којег би се исплаћивале накнаде лицима која су била жртве трговине људима, као и о провођењу истраживања о степену просјачења у БиХ.
Према ријечима Гењца и Иванковића-Лијановића, питање успоставе фонда на нивоу државе се може уредити измјенама Кривичног закона Босне и Херцеговине, док се истраживање може урадити путем радних тијела Парламентарне скупштине БиХ, као и надлежних тијела Савјета министара БиХ.

Такођер, саговорници су размијенили мишљења и о актуелном стању у борби против трговине људима у БиХ, законским регулативама којима је она уређена ова област, као и питањима родне једнакости у појавама кршења оваквог вида људских права. Усагласили су се да је један од основних проблема тренутног стања, тешка економска ситуација у БиХ. Како је речено, она утиче на манипулацију људима, што резултује негативним показатељима у области трговине људима.
Иначе, састанку су присуствовали и експерти из ове области, Diana Tudorache и Leonora Lardon de Guevarra y Guerrero. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу