MENI
10.5.2012

Okončana 27. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj 27. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Zakon o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2012., čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Ismeta Dervoz, upućen je na usaglašavanje Kolegija.

Odbijen je  Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, po hitnom postupku. Prijedlog zakona će biti razmatran po skraćenom postupku. Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do naredne sjednice Predstavničkog doma pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH sa zahtjevom da se razmatra po hitnom postupku, a u koji će biti ugrađeni poslanici i delegati u PSBiH. Predstavnički dom zadužuje Zajedničku komisiju za administrativne poslove da na svojoj prvoj sjednici nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, uskladi plate i naknade poslanika i delegata sa Zakonom. Predstavnički dom poziva Dom naroda da se na svojoj narednoj sjednici izjasni o Amandmanima na Ustav BiH, a ostale institucije koje nisu u sistemu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da prilagode svoje plate i naknade sa Zakonom.  

    Odbijen je Zahtjev poslanika Mladena Bosića, Darka Babalja, Borislava Bojića, Aleksandre Pandurević i Vesne Krstović-Spremo za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio - televizijskom servisu BiH, po hitnom postupku. Prijedlozi zakona će biti razmatrani u redovnoj proceduri.  

    Obustavljena je dalja procedura u vezi Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.

    Usvojeni su  Izvještaji o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH, Godišnji i Finansijski izvještaji Centralne banke Bosne i Hercegovine, kao i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2011.g.

    Usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Usvojen je zaključak kojim se nalaže Instituciji ombudsmena da i dalje nastavi istrajavati na izdatim preporukama direktoru KPZ Zenica, te da o rezultatima ispunjavanja preporuka informira PD PSBiH najkasnije do 30.09.2012.g. Također je usvojen zaključak kojim se podržavaju napori Institucije ombudsmena za rješenje trajnog smještaja, te pozivaju svi nivoi vlasti u BiH i eventualni donatori da podrže ove napore. 

    Usvojeni su zaključcima kojima se prima k' znanju Informacija o uspostavljanju funkcija i struktura decentraliziranog sistema upravljanja (DIS) lnstrumentom pretpristupne pomoći (IPA) koja pokazuje prisutne probleme i kašnjenje u procesu uspostave DIS-a. Stalno kašnjenje i prolongiranje rokova uzrokovalo je da Bosna i Hercegovina s vodeće pozicije dođe na začelje zemalja regiona po napretku u uspostavljanju DIS-a. Od svih institucija uključenih u proces uspostavljanja DIS-a traži se dalje angažiranje s ciljem što bržeg i efikasnijeg uspostavljanja ovog sistema.

    K' znanju je primljena Informacija u vezi sa izdatim odobrenjima za upotrebu naziva Bosne i Hercegovine, dok je Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2011., upućena na usaglašavanje Kolegija. 

    Do naredne sjednice Predstavničkog doma, odnosno dok Izvještaj ne bude kompletiran, odgođeno je izjašnjavanje o Izvještaju o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za period od 14. 9. 2010. do 31. 12. 2011.g.

    Za narednu sjednicu je odgođena i rasprava o Informaciji o stanju i problemima u funkcioniranju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, s prijedlozima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, kao i o Analizi provođenja Državne strategije za rad nad predmetima ratnih zločina. 

    U Zajedničku komisiju, radi postizanja identičnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, su imenovani: Dušanka Majkić, Dragan Vrankić i Amir Fazlić.

    Mandat rada Istražne komisije za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme je produžen do 25.07.2012.g. Odbijen je prijedlog zaključka poslanice Dušanke Majkić povodom rasprave o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi, kao i prijedlog zaključka poslanice Azre Hadžiahmetović i poslanika Beriza Belkića povodom rasprave o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

    Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

    Prilog:
    Na sjednici Predstavničkog doma je data saglasnost za ratificiranje:

    1. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe;
    2. Ugovora o zajmu (Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj;
    3. Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o veterinarskoj saradnji;
    4. Finansijskog ugovora pilot programa za očuvanje i restauraciju kulturnog naslijeđa u područjima sukoba na Zapadnom Balkanu za 2008. godinu između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije. (kraj)


    PRESS
    KONTAKT
    Sektor za odnose sa javnošću