MENI
9.5.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa delegacijom Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine


Bosna i Hercegovina treba pružiti podršku institucijama koje se bave arhivskom građom jer ova materija od izuzetnog je značaja za cijelu državu, istaknuo je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović tokom susreta sa delegacijom Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine. Zbog toga vjerujem da će ovaj sastanak ali i svi naredni konkakti doprinjeti postepenom pronalasku sistemskih rješenja za ove institucije, dodao je zamjenik predsjedavajućeg dr. Denis Bećirović.

Na sastanku na kojem su prisustvovali Sejdalija Gušić, predsjednik Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine, Šaban Zahirović, direktor i Dušan Vržina, zamjenik direktora Arhiva BiH i Spomenka Pejić, direktorica Arhiva SBK Travnik predstavljen je rad ovih institucija i potreba za zapošljavanjem novog kadra. Nijedan arhiv u Bosni i Hercergovini nema dovoljan broj zaposlenih, istaknuto je, jer je popunjeno tek oko 50% i nedostatak kadra s obzirom na količinu arhivske građe izaziva ozbiljne prepreke u funkcioniranju.

Delegacija Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine upoznala je zamjenika predsjedavajućeg dr. Bećirovića sa problemima sa kojima se susreću u svom radu a koji se prije svega odnosi na pitanja smještaja arhivskih institucija. Smještaj je veliki problem a jedno od mogućih rješenja je dobijanje dijela nepresprektivne imovine tačnije prostora jedne kasarne u procesu sukcesije čime bi ovo pitanje bilo trajno rješeno. Očekujemo da će institucije BiH zajedničkim angažmanom učiniti dodatne napore da aktivnosti Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine ne budu u budućnosti zasnivane samo na entuzijazmu nego i na konkretnim rješenjima u cilju poboljšavanje uvjeta za funkcioniranje ovih značajnih institucija, istakli su članovi delegacije Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću