MENI
8.5.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na danas održanoj 12. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije ombdusmena za ljudska prava.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH, ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, za period od 14.9.2010. do 31.12.2011. Usvojeni su i zaključci kojim se Nezavisnoj komisiji preporučuje da od kazneno-popravnih zavoda u BiH zahtijeva da dostave Informaciju o realizaciji preporuka koje se odnose na nedostatke uočene tokom posjeta zavodima, te da prikupljene povratne informacije u kontinuitetu dostavlja Zajedničkoj komisiji. Od Nezavisne komisije je zatraženo i da u roku od mjesec dana obiđe Kazneno-popravni zavod Zenica i dostavi Izvještaj o zatečenom stanju, kako bi komisija mogla zauzeti stav povodom inicijative poslanice Dušanke Majkić.

Utvrđen je Prijedlog liste kandidata za članstvo u Vijeću nacionalnih manjina BiH koji će biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru i razmatran je Izvještaj o međunarodnim aktivnostima, koji je dostavio Sektor za međunarodne odnose i protokol. Konsultant USAID-ovog projekta jačanja Parlamenta u BiH, Adnan Kadribašić je na današnjoj sjednici prezentirao „Procjenu provođenja zakona o zabrani diskriminacije BiH“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću