MENI
10.4.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Grupe prijateljstva sa zemljama Azije, Mehmed Bradarić razgovarao sa ambasadorom Republike Koreje u BiH


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjedavajućeg Grupe prijateljstva sa zemljama Azije, Mehmed Bradarić razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Koreje u BiH, Seong Ung Parkom.

Ambasador Park je rekao da je Vlada Republike Koreje kroz kreditni aranžman, u tri projektne faze, do sada uložila 100 miliona dolara za modernizaciju bolničkog sektora u BiH. Objasnio je kako je treća faza aranžmana, vrijedna 30 miliona dolara, namijenjena za izgradnju i opremanje Kliničkog centra Banja Luka, a da je prvim kreditnim sporazumom iz 2005., obezbijeđena nabavka i instaliranje opreme u kliničke centre u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, dok su drugim kreditnim sporazumom iz 2009. obezbijeđena sredstva za 23 bolnice u Bosni i Hercegovini.

"Vjerujem da će ovaj kreditni aranžman dodatno unaprijediti prijateljske odnose naše dvije zemlje", istakao je Park dok je gospodin Bradarić danas naglasio da treba intenzivirati susrete i implementirati već postignute dogovore između BiH i Republike Koreje. Po njemu, Bosna i Hercegovina je otvoreno tržište koja pruža mogućnosti za unapređenje saradnje naročito u energetici i elektronici te u oblasti izgradnje savremene putne infrastrukture.
Sagovornici su se složili da bi u cilju daljeg unapređenja ekonomskih odnosa bilo važno da Bosna i Hercegovina uskoro donese Zakon o zaštiti investicija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću