MENI
27.3.2012

Održana konferencija o temi: „Rodna pitanja u reformi sektora sigurnosti“


U organizaciji George C. Marshall Centra Alumni asocijacije u BiH, NATO Štaba u BiH, Misije OSCE u BiH i UNDP-a, u Vitezu je danas održana Konferencija o temi: „Rodna pitanja u reformi sektora sigurnosti“.

Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na Konferenciji su predstavljali predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić te članovi komisije Krunoslav Vrdoljak, Beriz Belkić i Mehmed Bradarić. Konferenciji je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović zatim službenici Ureda sekretara Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Ureda sekretara Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH, Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Ustavnopravne komisije Doma naroda i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma, te službenice Odjela za prevođenje i lektoriranje INDOK sektora Parlamentarne skupštine BiH.

Učesnicima Konferencije su u uvodnom dijelu prezentirane teme vezane za lokalno vlasništvo nad reformom sektora sigurnosti i rodna pitanja te važnost integriranja rodnih pitanja u proces reforme sektora sigurnosti.

Prvi panel je definirao institucionalne pristupe rodnim pitanjima u odbrambenom i sigurnosnom sektoru, a unutar njega su prezentirana iskustva NATO-a u vezi sa rodnom jednakosti, zatim iskustva Republike Austrije u ovoj oblasti, te perspektive i najbolje prakse zemalja Jugoistočne Evrope po pitanjima roda u reformi sektora sigurnosti. Prvi panel zaključen je svečanim proglašenjem dr. Nikole Radovanovića za prvog počasnog člana Alumni Asocijacije u BiH.

Na drugom panelu govoreno je o rodnim pitanjima u BiH, a u okviru ove teme naročitu pažnju izazvale su prezentacije BiH Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325, te pitanja roda i reforme sektora sigurnosti u BiH.

Treći panel definirao je pitanja roda i jezika, a naročito rodni identitet u jeziku i rodno osjetljivi jezik u zvaničnim dokumentima.

Konferencija je rezultirala donošenjem određenog broja zaključaka, koji će u formi izvještaja naknadno biti distribuirani svim učesnicima današnjeg skupa u Vitezu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću