MENI
26.3.2012

Održana Konferencija „Implikacije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na Bosnu i Hercegovinu“


Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana Konferencija pod nazivom „Implikacije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na Bosnu i Hercegovinu“, koju je organizirala Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, uz podršku USAID-ovog Projekta jačanja parlamenata u BiH i Ureda Fondacije Konrad Adenauer u BiH.

Cilj Konferencije je bio da se, u saradnji sa nadležnim institucijama, identificiraju potencijalni efekti pristupanja Hrvatske u Evropsku uniju, kako bi se blagovremeno mogle poduzeti potrebne mjere i aktivnosti na sprječavanju ili umanjivanju negativnih efekata po privredu BiH i društvo u cjelini, te kako bi se što efikasnije iskoristili pozitivni efekti.

Kako bi se na najbolji mogući način iskoristili efekti ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, danas je istaknuto da u procese trebaju biti uključeni svi nivoi vlasti Bosne i Hercegovine. Uz to, neophodno je odrediti i prioritetne zadatke koje BiH mora rješavati, a koji proizilaze iz ulaska Hrvatske u EU.
 
Zaključeno je da se definiraju i učesnicima dostave zakljčci Konferencije, koji će predstavljati daljnje smjernice za rješavanje implikacija ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na Bosnu i Hercegovinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću