MENI
6.3.2012.

Предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома и Привремене заједничке комисије оба дома за провођење Пресуде Сејдић – Финци, Шефик Џаферовић разговарао са замјеником министра вањских послова Републике Чешке


“Европски пут Босне и Херцеговине тренутно зависи од кредибилног напора који треба бити уложен у имплементацију Пресуде Сејдић – Финци”, рекао је предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома и Привремене заједничке комисије оба дома за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против БиХ Шефик Џаферовић током сусрета са замјеником министра спољних послова Републике Чешке Jiržijem Šnajderom који је истовремено и државни секретар за европске послове.

Џаферовић је нагласио да је питање провођења Пресуде из Стразбура отворило и питање дискриминације конститутивних народа у ентитетима и да усаглашавање амандамана на Устав БиХ у великој мјери зависи од исхода предстојећег састанака лидера шест странака који треба бити одржан 9. марта у Бањој Луци. „Пресуда се мора извршити, јер је 17 година након потписивања Дејтонског мировног споразума вријеме да се уклоне елементи дискриминације који постоје у Уставу БиХ“, истакао је он.

Замјеник министра спољних послова Jirži Šnajder је рекао да ће његова земља и даље подржавати Босну и Херцеговину на њеном евроатлантском путу. „Као чланица ЕУ и НАТО-савеза Република Чешка је спремна пружити подршку БиХ, али у том процесу не треба занемарити ни одговорност локалних институција“, истакао је Шнајдер. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу