MENI
2.3.2012

Poslanici Danijela Martinović, Emir Kabil i Beriz Belkić na Regionalnoj konferenciji mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju i finansije zemalja Zapadnog Balkana


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Danijela Martinović, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Emir Kabil i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić učestvovat će na Regionalnoj konferenciji mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju i finansije zemalja zapadnog Balkana koja se pod nazivom “Uloga parlamenata u procesu odlučivanja o prioritetima – smanjenje javnih troškova ili stimuliranje ekonomije” održava u Beogradu 3. marta.

Konferenciju će otvoriti predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, a uvodna izlaganja će imati potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Gordana Čomić, direktor ureda fondacije „Friedrich Ebert“ u Beogradu dr. Michael Erke i direktor Instituta ekonomskih nauka iz Beograda dr. Dejan Erić.

U okviru prve sesije „Jačanje kapaciteta parlamentarnih komisija za ekonomiju i finansije u cilju sticanja značajnije uloge u procesu kreiranja ekonomskih politika“, predviđeno je izlaganje Beriza Belkića, dok će se predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Danijela Martinović obratiti u okviru sesije „Da li dati prioritet smanjenju javnih troškova ili stimuliranju ekonomije.“

Regionalna mreža parlamentarnih komisija za ekonomiju i finansije zemalja zapadnog Balkana je osnovana 2009.g., kako bi se generalno unaprijedila saradnja parlamenata zemalja regiona, dok je cilj ove konferencije razmatranje mogućnosti jačanja kapaciteta parlamentarnih komisija kako bi dobile značajniju ulogu u procesu kreiranja ekonomskih politika, rasprava o dilemi da li treba dati prednost smanjivanju javnih troškova ili stimuliranju ekonomije i definiranje ekonomskih i političkih barijera za razvoj trgovine u regionu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću