MENI
29.2.2012

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma u Mostaru održali sastanak sa rukovodstvom Agencije za sigurnost hrane BiH


Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su u Mostaru održali su sastanak sa rukovodstvom Agencije za sigurnost hrane BiH, čiji je cilj bio upoznavanje sa načinom, uslovima rada i aktivnostima Agencije, vezanim za ispunjavanje uslova za približavanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Uz napomenu da će nastaviti pratiti aktivnosti Agencije i pružati pomoć neophodne za njen dalji rad, predstavici Komisije su istakli značaj Agencije za sigurnost hrane BiH sa aspekta sigurnosti stanovništva i omogućavanja izvoza hrane u druge zemlje. U tom kontekstu je razmatrano i pitanje usklađivanja domaćih propisa, vezanih za nesmetanu trgovinu, sa legislativom Evropske unije i konstatirano kako je potrebno otkloniti nedostatke u pogledu izvoza hrane iz BiH, posebno imajući u vidu da Republika Hrvatska 2013., ulazi u Evropsku uniju.

Agencija za sigurnost hrane je, kako je rečeno tokom susreta, pripremila četiri pravilnika vezana za higijenu hrane čija implementacija predstavlja korak u usaglašavanju domaćih sa propisima EU. S druge strane, konstatirano je da Zakon o hrani ne sadrži odredbe kojim se regulira prijenos javnih ovlaštenja sa Agencije na druge subjekte i da bi prenošenje pojedinih nadležnosti, uz zadržavanje prava nadzora na prenesenim poslovima, u velikoj mjeri poboljšalo operativnost Agencije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću