MENI
29.2.2012

Okončana 13. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanoj 13. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, po hitnom postupku je usvojen Zakon o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

U drugom čitanju su u identičnom tekstu kao i u Predstavničkom domu PSBiH, usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok su u prvom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.

Usvojeni su zaključci kojim Dom naroda nalaže Komisiji za finansije i budžet da analizira pismo Ureda za reviziju institucija BiH i predloži konkretne amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kako bi se onemogućilo zadiranje u principe nezavisnosti i specifičnosti Ureda za reviziju institucija BiH. Dom naroda nalaže Komisiji za finansije i budžet da razmotri da li sadržaj ovih izmjena i dopuna odgovara suštini Zakona, odnosno da predloži amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kako bi članovi koji se odnose na internu reviziju bili izuzeti i predloženi u Zakon o izmjenama zakona o internoj reviziji.

Povodom razmatranja Informacije o stanju i problemima u funkcioniranju Vanjskotrgovinske komore BiH usvojeni su zaključci kojim Dom naroda PSBiH traži da se u potpunosti implementira Zakon o vanjskotrgovinskoj komori i da se u skladu sa važećim Zakonom provede izborni proces u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Dom naroda PSBiH pokreće inicijativu za donošenje izmjene i dopune Zakona o vanjskotrgovinskoj komori BiH radi zakonskog definiranja načina prenošenja javnih ovlaštenja, reguliranja pitanja dodjele detašmana, kontrole rada komorskog sistema i drugih pitanja bitnih za rad Vanjskotrgovinske komore.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije tako da su u članstvo Komisije imenovani Borjana Krišto i Staša Košarac.

Usvojen je Izvještaj o radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, s ciljem provođenja Odluke Ustavnog suda BiH br. U 9/09-Grad Mostar, Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na svjetskoj izložbi EXPO-2010 u Šangaju za 2010. godinu. Usvojeni su zaključci kojim Dom naroda nalaže Vijeću ministara BiH da razmotri Konačan izvještaj o radu i predstavljanju Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi EXPO - 2010 za period od 2008. do 2010. godine, te da o preduzetim aktivnostima izvijesti Dom naroda u roku od 90 dana od dana zaprimanja zaključka. Dom naroda, također, nalaže Vijeću ministara BiH da se prilikom organiziranja sličnih manifestacija pridržava općih preporuka Ureda za reviziju institucija BiH sadržanih u Izvještaju.

Potvrđena je Odluka o učešću policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine u transformiranoj UNMIS misiji (Sudan), UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abyei) i data saglasnost za ratificiranje Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću