MENI
3.2.2012

Saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Milorada Živkovića: Nisu se stekli uvjeti za slanje Budžeta za 2011. na objavu


"Usvajanjem Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći u BiH učinjen je ogroman korak naprijed u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Ovim usvajanjem ispunjene su obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te određeni zahtjevi Evropske komisije, čime su, zajedno sa kredibilnim procesom i naporima u okviru Parlamentarne skupštine BiH vezanih za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, stvoreni uslovi za podnošenje aplikacije BiH za kandidatski status za punopravno članstvo u EU.
Informisan sam da, do ovog trenutka, u pisarnicu Parlametarne skupštine BiH nije zaprimljen akt Predsjedništva BiH “Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011.godinu” na nivou ostvarenja u 2011. godini.

Tumačeći Zaključke Zajedničkog kolegija sa sjednice održane 30.01.2012. te Zaključke oba doma PSBiH od 30. i 31.12.2011.g, a imajući u vidu pismo koje smo dobili od člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gdina. Radmanovića od 02.02.2012.g i izjavu ambasadora UO Savjeta za provođenje mira objavljenu 01.02.2012., mišljenja sam da se nisu stekli uslovi za slanje dokumenta “Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011” dostavljenog od strane ministra finansija BiH Kolegiju Predstavničkog doma 24.01.2012.g, na objavu u “Službeni glasnik BiH”.

Ovom prilikom pozivam još jednom Ministarstvo finansija BiH da bez odlaganja deblokira sredstva sa računa Centralne banke BiH i počne sa servisiranjem vanjskog duga BiH i obaveza prema EU i drugim međunarodnim povjeriocima.

Istovremeno, pozivam Predsjedništvo BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, utvrdi Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011.g, na nivou ostvarenja za 2011. godinu i proslijede ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje." saopćeno je danas iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Milorada Živkovića (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću