MENI
1.2.2012.

Предсједавајући Комисије за остваривање равноправости полова, Нико Лозанчић разговарао са представницима невладиних организација


Предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Нико Лозанчић разговарао је данас са извршном директорицом невладине организације „Права за све“, Федром Иџаковић и координатором мреже „Иницијативе и цивилне акције“, Миланом Мирићем, као и њиховим сарадницима у вези положаја Ромкиња у Босни и Херцеговине.

Тим поводом, Лозанчић је рекао да ће на наредној сједници Комисије упутити иницијативу за одржавање тематске сједнице, на којој би се разговарало о положају Ромкиња у Босни и Херцеговини. Како је истакао, положај Рома, а посебно ромске дјеце у БиХ је веома тежак, те кроз институционалне оквире треба тежити заштити и остварењу њихових права. Такође, нагласио је да у процесу рјешавања многобројних проблема са којима се Роми данас сусрећу, треба укључити и представнике ове популације како би на директан начин учествовали у рјешавању питања која се тичу њиховог положаја у друштву.

Представници невладиних организација су упознали предсједавајућег Комисије са активностима које подузимају с циљем побољшања положаја Рома у друштву, те истакли како су највећи проблеми са којима се Роми у БиХ сусрећу у области запослења, стамбеног збрињавања, здравствене заштите и образовања. Изразили су наду да ће се тематска сједница у што скорије вријеме одржати, те тим поводом Лозанчићу уручили Извјештај у оквиру пројекта „Ромкиње за живот без насиља“ и Извјештај о насиљу у породици над Ромкињама у БиХ, као материјале који ће бити кориштени на тематској сједници. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу