MENI
27.12.2011

Na poziv predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Denisa Bećirovića Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine posjetio vladika zahumsko- hercegovački Grigorije


Građanima Bosne i Hercegovine potrebno je više poruka mira i dobročinstva, pozitivne energije i povjerenja. Osjećaj za "običnog čovjeka" i njegove probleme treba biti izraženiji a doprinos crkava i vjerskih zajednica će znatno doprinjeti sretnijoj budućnosti ovoga društva. Ovo je istaknuto tokom susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović rekao je da samo zajedničkim snagama možemo društvo učiniti boljim i da institucionalizirani dijalog treba voditi u cilju rješavanja konkretnih životnih pitanja. U Bosni i Hercegovini je objedinjen istok i zapad i ona može i treba biti most saradnje, naglasio je Bećirović, a svi se moramo više posvetiti ljudskim vrijednostima. Upravo zbog toga, političare i vjerske zajednice moramo više cijeniti po djelima a manje po retorici, rekao je predsjedavajući Bećirović.

Prema riječima vladike Grigorija neophodno je više se ugledati na naše pretke koji su mnogo više zajedno živjeli nego što su se sukobljavali, a različitosti Bosne i Hercegovine moramo, prije svega, doživljavati kao prednost a ne kao kočnice. "Ujediniti razlike a da pritom te razlike ne budu uništene je mudrost života." naglasio je Grigorije i dodao da razlike moraju postojati a jedinstvo mora opstati.

Tokom susreta razgovarano je i o toku obnove Saborne crkve u Mostaru a izraženo je zadovoljstvo predviđanjem da će radovi na ovom kapitalnom pravoslavnom objektu biti okončani sredinom 2013. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću