MENI
27.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović susreo se s reisul-ulemom Mustafom ef. Cerićem


Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini iz 2004. godine predstavlja solidnu osnovu za uređenje odnosa između institucija vlasti i vjerskih institucija u našoj zemlji. Međutim, i dalje smo suočeni sa nizom otvorenih pitanja kojima se treba posvetiti kako bi ti odnosi bili i potpuniji, rečeno je tokom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića i reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića. Pri tome, posebno su apostrofirani diskriminacija zasnovana na vjerskim opredjeljenjima, uvrede i napadi na vjerske službenike, ataci i oštećenja vjerskih objekata, izrugivanja vjeri ali i raspirivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.
Međutim, kako je rečeno, i uloga vjerskih zajednica morala bi biti aktivnija u suzbijanju takvih pojava kao i slučajeva nezakonite gradnje vjerskih objekata na privatnom zemljištu ili mjestima gdje su oštećeni ili srušeni vjerski objekti druge vjerske zajednice.

Poglavar Islamske zajednice u BiH interesirao se za proces okončanja formiranja vlasti na državnom nivou kao i rad Parlamentarne skupštine BiH u uvjetima nepostojanja parlamentarne većine.
Naglašavajući da niko pa ni politički lideri nemaju monopol na mišljenje, javne istupe i bavljenje svakodnevnim problemima građana Bosne i Hercegovine, reis Cerić je izrazio nadu da će zastoji i nerazumijevanja uskoro biti prevladani i da će naredna 2012. godina biti godina boljeg rada u interesu ove zemlje ali i poštivanja punog suvereniteta BiH, svakog njenog građanina i vjernika.
Predsjedavajući Bećirović istakao je da je umjesto razmjene negativnih poruka kojima se dezinformiraju i plaše građani i vjernici, neophodan intenzivniji i konstruktivniji dijalog između vjerskih zajednica i organa državne vlasti. Samo na taj način, dodao je on, Bosna i Hercegovina neće biti poligon za stalno fabrikovanje dogmi nego će stati uz bok razvijenim evropskim društvima u kojima je uloga vjerskih zajednica jasno prepoznata i kvalitetno definirana. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću