MENI
16.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović posjetio zajednicu Bošnjaka u Albaniji


Bošnjačka manjina u Albaniji je vrlo vrijedan dio albanskog društva koji je u potpunosti integriran u društvene tokove ove zemlje, istaknuto je prilikom susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa građanima i predstavnicima općina Šijah, Džavzotaj i Sukht u kojima živi polovina od oko 10 hiljada Bošnjaka u Albaniji.

Kako je tokom razgovora u počasnom konzulatu BiH u Draču rekao počasni konzul Fikret Klarić, tokom posljednje dvije decenije načinjen je ogroman napredak u rješavanju statusa naše manjine u ovoj prijateljskoj zemlji, međutim od predstavnika Bosne i Hercegovine očekuje se da se stara da bošnjačka manjina u Albaniji uživa status koji u našoj zemlji uživa albanska manjina koja je i dio Vijeća nacionalnih manjina koje djeluje pri Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu Federacije BiH.

Prilikom boravka u Šijahu, predsjedavajući dr. Bećirović susreo se i razgovarao sa nekoliko desetina Bošnjaka u Albaniji i posjetio nedavno novoizgrađenu džamiju čije se zvanično otvorenje
očekuje tokom narednih sedmica. Tom prilikom on je rekao da Bošnjacima u Albaniji nisu potrebne prijateljske posjete koje se na kraju pretvore u parade političara od kojih nema nikakve koristi. Stoga je obećao da će kao predsjedavajući i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti snažna podrška pa i inicijator rješenja koja bi status Bošnjaka u Albaniji bio podignut na još viši nivo i kako bi oni u Albaniji i zvanično dobili status manjine čime bi bili u poziciji i da djeluju u albanskom parlamentu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću