MENI
15.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa predsjednikom Albanije


Saradnja BiH i Albanije u budućnosti bi trebala biti mnogo dublja i intenzivnija jer riječ je o dvije prijateljske zemlje sa istim ciljevima koje nemaju međusobnih otvorenih pitanja. Ali da bi se to ostvarilo neophodno je da susreti političara koji imaju zadatak da otvaraju prostore za povezivanja budu konstruktivni, da rezultiraju novim idejama na čijem će se ostvarenju predano raditi. Ovo je, između ostalog, jedan od zaključaka današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića i predsjednika Albanije Bamira Topia na kojem je još jednom istaknuta puna podrška Albanije suverenitetu i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

„Robna razmjena između naših zemalja je na vrlo niskom nivou bez obzira na činjenicu da se ona iz godine u godinu povećava. To je već samo po sebi pokazatelj da je pred nama ozbiljan rad u interesu građana i jedne i druge zemlje. Istorijske okolnosti su, na žalost, bile takve da se mi danas moramo upoznavati mada smo geografski vrlo blizu. Zato se moramo truditi da popravimo putnu infrastrukturu a za početak mislim da je dobar način da se približimo uvođenje redovne avionske linije između Sarajeva i Tirane, rekao je predsjedavajući dr. Denis Bećirović.

Odnosi sa Bosnom i Hercegovinom su za Albaniju zaista od posebnog značaja, rekao je predsjednik Bamir Topi i istakao pozitivan utjecaj koji u savremenom albanskom društvu ima bošnjačka manjina koja od 1978. godine živi i radi u Albaniji. Ističući da je Parlamentarna skupština BiH formirala Vijeće nacionalnih manjina i na taj način u potpunosti priznala i dala prostor albanskoj manjini u BiH, predsjedavajući Bećirović izrazio je očekivanje da će sličan tretman imati i bošnjačka manjina u Albaniji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću