MENI
15.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović susreo se sa ministrom vanjskih poslova Albanije


Ulazak Bosne i Hercegovine u članstvo NATO je za Albaniju od strateškog interesa jer to predstavlja dodatni podstrek miru i stabilizaciji prilika u cijelom regionu Balkana, rekao je prilikom susreta sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisom Bećirovićem, ministar vanjskih poslova Albanije Edmond Haxhinasto.
Kada je riječ o putu ka Evropskoj uniji, ocijenjeno je da su Albanija i BiH približno u istoj poziciji i izvjesno je da je pred njima prilično dug put. Stoga se međusobna saradnja u procesu neophodnih reformi nameće, rečeno je, kao prirodan proces koji može pomoći da se taj put prelazi i lakše i brže.

„Uspostavom ambasada, zatim počasnog konzulata BiH u Albaniji kao i ukidanjem viznog režima načinjeni su krupni koraci u boljem povezivanju dvije prijateljske zemlje. Međutim, za još bolje rezultate u tom procesu treba iskoristiti i albansku manjinu u Bosni i Hercegovini i zajednicu Bošnjaka u Albaniji dodatno urediti njihov status i dati im puni značaj.“, rekao je u razgovoru dr. Bećirović.
Tokom susreta kao dobro rješenje koja će pomoći da se građani BiH i Albanije bolje povežu i upoznaju ali i da se ostvare znatno bolji rezultati na polju privredne saradnje istaknuto je uvođenje direktne avionske linije između Sarajeva i Tirane. Također, otvorena je mogućnost i da se granice dvije zemlje u budućnosti prelaze samo sa ličnom kartom kao identifikacionim dokumentom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću