MENI
1.12.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Budući da je jučer, 30.11. istekao rok za formuliranje amandmana na Ustav BiH koji su Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dali Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, komisija je na danas održanoj 10. sjednici, razmatrala i podržala Informaciju o sadržaju Izvještaja koji treba biti upućen domovima Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi komisije su se usaglasili da Izvještaj o dosadašnjem radu treba sadržavati dva zaključka u kojima se konstatira kako komisija nije postigla stepen saglasnosti koji je potreban za ulaganje amandmana na Ustav BiH, ali smatra da treba nastaviti rad na iznalaženju rješenja za implementaciju presude Sejdić – Finci, u skladu sa budućim sugestijama i odlukama domova PSBiH.

Pored ova dva zaključka Izvještaj će sadržavati: Zaključak o formiranju Privremene komisije, Odluke sa njene konstituirajuće sjednice, Plan rada koji je usvojen na prvoj radnoj sjednici, kao i Prilog u kom bi se nalazili prijedlozi političkih stranaka, Vijeća nacionalnih manjina BiH i nevladinih organizacija o implementaciji presude iz Strazbura, odnosno o svim pitanjima o kojima se raspravljalo na sjednicama komisije. Sastavni dio Priloga trebali bi biti i zapisnici sa sjednica komisije.

Izvještaj će potpisati predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović koji je rekao da će članovi komisije koji budu imali dodatne komentare na Izvještaj, imati priliku da ih direktno upute kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću