MENI
23.11.2011

Održana 9. sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Na danas održanoj 9. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, dogovoreno je da do sljedeće, 10. sjednice komisije čije je održavanje zakazano za četvratk 1.12., rukovodstva stranaka budu informirana o prijedlozima prezentiranim u vezi implementacije presude, kao i da se obave međustranačke konsultacije stranačkih vodstava, uz pokušaj postizanja dogovora oko teksta amandmana na Ustav BiH.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović je istakao kako je zajedničko u svim iznesenim prijedlozima da se implementacija presude svodi na promjene vezane za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji bi ostao u svom kapacitetu, uz dodatno formiranje kluba „ostalih“.
Predviđeno je da na 10. sjednici budu razmatrani dostavljeni amandmani i da Privremena zajednička komisija okonča ovu fazu rada usvajanjem svih ili samo nekih amandmana, odnosno

Izvještajem o radu koji bi bio dostavljen Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u kom bi se tražile instrukcije za dalji rad.
„Komitet ministara Vijeća Evrope će procjenjivati do koje faze se došlo sa implementacijom presude. Ukoliko ne postignemo saglasnost oko teksta amandmana i ako se ostane samo na Izvještaju o radu, biti će ocijenjeno da nismo ostvarili kredibilan napor po ovom pitanju“, rekao je Džaferović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću