MENI
23.11.2011

Dr. Denis Bećirović primio ambasadora Rumunije: Rumunija podržava državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine


Prvi susret rukovodstava parlamenata država Bosne i Hercegovine i Rumunije na najvišem nivou sigurno bi dodatno ojačao odnose dvije prijateljske zemlje. Istovremeno sa jačanjem bilateralnih odnosa potrebno je intezivirati i saradnju parlamenata na multilateralnom planu istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović tokom današnjeg susreta s ambasadorom Rumunije u BiH Filipom Teodorescuom.

Razgovarajući o putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji i NATO-u predsjedavajući Bećirović je naglasio da, nažalost, u Republici Srpskoj još uvijek postoje destruktivne snage koji žele negirati hiljadugodišnju državnost Bosne i Hercegovine. Upravo zbog toga, naglasio je dr. Bećirović, Bosni i Hercegovini je od izuzetne važnosti podrška svih međunarodnih faktora njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti pa tako i Rumunije.

Kako je rečeno, tokom susreta, u okviru regionalnih inicijativa naša država ima pozitivna iskustva u saradnji sa Rumunijom, kao stabilnim i pouzdnim partnerom.
Ambasador Rumunije Filip Teodorescu istakao je da je Rumunija partner Bosne i Hercegovine u procesu ispunjavanja uvjeta pristupanja EU i NATO-u, kao i da su parlamentarci Rumunije raspoloženi da sa nama podijele svoja iskustva stečena na istom putu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću