MENI
23.11.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije



Na održanoj 4. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrana je Informacija o procjeni implikacija pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji, čiji je podnosilac Direkcija za evropske integracije BiH. Nakon razmatranja, zaključeno je da Informacija temeljito opisuje stanje u području procjene implikacija pristupanja R Hrvatske u EU. Konstatirano je i da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Informaciju razmatralo sa priličnim zakašnjenjem, kao i da su zaključci koji su u njoj sadržani općeniti i bez konkretnih rokova izvršenja.
Također, Zajednička komisija sugerira Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da od Vijeća ministara BiH zatraži izradu akcionog plana za suzbijanje posljedica ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, koji u PSBiH treba dostaviti u roku od dva mjeseca, te svaka tri mjeseca izvještavati PSBiH o njegovoj provedbi. Zaključeno je, također, kako je potrebno da PSBiH sugerira Direkciji za evropske integracije BiH da, u saradnji sa drugim institucijama, provede kampanju informiranja javnosti o efektima ulaska R Hrvatske u EU.

Razmatrana je Informacija o redovnom godišnjem Interparlamentarnom sastanku Evropski parlament - Bosna i Hercegovina, koji će se 19. i 20. decembra održati u Bruxellesu, kao i Informacija o koordinacijskom sastanku sa entitetskim komisijama za evropske integracije.
Razmatrana je Informacija o Orijentacijskom seminaru, koji će se održati 01. i 02. decembra 2011. godine, na kojem se će razgovarati o pitanjima euroatlantskih integracija koja su važna za Bosnu i Hercegovinu.
U vezi inicijative poslanika Šefika Džaferovića da se u Plan rada Predstavničkog doma uvrsti da se svakog mjeseca analizira stanje ispunjenosti obaveza koje Bosna i Hercegovina ima na svom europskom, euroatlantskom sigurnosnom putu, odlučeno je sugerirati domovima PSBiH da rok analize stanja ispunjenosti obaveza BiH bude tri mjeseca, a ne jedan mjesec kako je navedno u inicijativi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću