MENI
22.11.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Na danas održanoj 7. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, članovi komisije su rezimirali svoje prijedloge prezentirane na prethodnim sjednicama, uz davanje mišljenja i komentara ostalih iznesenih rješenja za implementaciju presude.

Na ovu temu su govorili: Krstan Simić (SNSD), Borjana Krišto (HDZ BiH), Nermin Purić (DNZ BiH), Petar Kunić (DNS), Vesna Krstović Spremo (PDP), Mladen Ivanković Lijanović (NSRzB), Zvonko Jurišić (HSP BiH), Božo Ljubić (HDZ 1990.), Beriz Belkić (SBiH), Ismeta Dervoz (SBB BiH), Aleksandra Pandurević (SDS), Saša Magazinović (SDP BiH), Šefik Džaferović (SDA) i, u ime Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vehid Šehić.

U skladu sa usvojenim zaključkom, na 8. sjednici Privremene zajedničke komisije zakazanoj za sutra, 23.11., biti će izvršeno izjašnjavanje oko pitanja kakvu intervenciju zahtjeva implementacija presude, odnosno oko ključnih postavki o kojima postoji saglasnost, da bi na 9. sjednici, također zakazanoj za 23.11., bili formulirani prijedlozi kako presuda može biti implementirana.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović je najavio da će nakon toga komisija održati još jednu sjednicu i da njen rad može završiti na tri načina. „Prvi je da se formulirani prijedlozi amandmana na Ustav BiH upute u parlamentarnu proceduru i Venecijanskoj komisiji na potvrdu, drugi je da se formuliraju samo neki amandmani koji bi bili upućeni u dalju proceduru i treći, najmanje poželjan, je da se amandmani ne formuliraju, što ne bi bio kredibilan napor, jer treba iscrpiti sva moguća sredstva kako bi ispunili svoju obavezu na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava“, naglasio je Džaferović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću