MENI
18.11.2011

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na održanoj 8. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, te podržala načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.
Podržan je, sa usvojenim amandmanima, Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije su se upoznali s materijalima u vezi Orijentacijskog seminara koji je održan na Jahorini 11. i 12. oktobra 2011. godine, kao i Izvještajem o četiri stručna savjetovanja u organizaciji ustavnopravnih komisija Parlamentarne skupštine BiH, koja su održana u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i USAID-om BiH, a usvojena su na 62. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH, održanoj 14.09.2010. godine.

Zaključeno je kako je Zahtjev za autentično tumačenje člana 12. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, podnosilac advokat Amer Ramić, podnesen od strane neovlaštenog predlagača.
Komisija nije nadležna za donošenje odluke u vezi Zahtjeva Ustavnog suda BiH za izjašnjenjem u predmetu Kantonalnog suda u Sarajevu za ocjenom ustavnosti člana 3a Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima i člana 39a i 39c Zakona o prodaju stanova na kojima postoji stanarsko pravo, odlučeno je na današnjoj sjednici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću