MENI
4.11.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Predstavnici nevladinih organizacija su na danas održanoj 6. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Flecher M. Burton i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey, prezentirali prijedloge vezane za provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedloge su najprije prezentirali: Forum građana Tuzle, Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), Pravni institut u BiH, Građanski front ostalih - Mostar, odnosno nevladine organizacije koje su se odazvale na ranije objavljeni Javni poziv Privremene zajedničke komisije i u pismenoj formi dostavile svoja viđenja implementacije presude Sejdić – Finci. Pored njih prijedloge su prezentirali i predstavnici Udruženja demokratskih pravnika BiH, Bosanskog kongresa i Saveza mladih snaga - pokreta za mir, odnosno organizacija koje su direktno na sjednici komisije izložile svoje prijedloge ustavnih promjena u skladu sa presudom Suda u Strazburu.
Centar za društvena istraživanja Analitika iz Sarajeva je dostavio svoj pisani prijedlog, u čijem prilogu su dva dokumenta koja govore o Predsjedništvu BiH i Domu naroda PSBiH, kao i knjigu čija je tema presuda Suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović, je nakon izvršenih prezentacija, pozvao političke stranke da u narednom periodu obave konsultacije i pokušaju postići dogovor oko svih iznesenih prijedloga.
„Kolegij komisije će, u međuvremenu, održati sjednicu na kojoj će se dogovoriti modaliteti rada za period 21., 22. i 23.11., za kada je predviđena rasprava o rješenjima za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“, istakao je Džaferović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću