MENI
4.11.2011.

Одржана сједница Привремене заједничке комисије оба дома за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине


Представници невладиних организација су на данас одржаној 6. сједници Привремене заједничке комисије оба дома за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине, којој су присуствовали и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, амбасадор Flecher M. Burton и шефица Канцеларије Савјета Европе у БиХ, Mary Ann Hennessey, презентовали су предлоге везане за провођењу пресуде Европског суда за људска права.
Предлоге су најприје презентовали: Форум грађана Тузле, Асоцијација Алумни Центра за интердисциплинарне постдипломске студије (ACIPS), Правни институт у БиХ, Грађански фронт осталих - Мостар, односно невладине организације које су се одазвале на раније објављени Јавни позив Привремене заједничке комисије и у писменој форми доставиле своја виђења имплементације пресуде Сејдић – Финци.

Поред њих предлоге су презентовали и представници Удружења демократских правника БиХ, Босанског конгреса и Савеза младих снага - покрета за мир, односно организација које су директно на сједници комисије изложиле своје предлоге уставних промјена у складу са пресудом суда у Стразбуру.
Центар за друштвена истраживања Аналитика из Сарајева је доставио свој писани предлог, у чијем прилогу су два документа која говоре о Предсједништву БиХ и Дому народа ПСБиХ, као и књигу чија је тема пресуда Суда за људска права.

Предсједавајући Привремене заједничке комисије, Шефик Џаферовић, је након извршених презентација, позвао политичке странке да у наредном периоду обаве консултације и покушају постићи договор око свих изнесених приједлога.
„Колегијум комисије ће, у међувремену, одржати сједницу на којој ће се договорити модалитети рада за период 21., 22. и 23.11., за када је предвиђена расправа о рјешењима за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине“, истакао је Џаферовић. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу