MENI
27.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana


Prvog dana rada VI sjednice stalnih odbora Parlamentarne skupštine Mediterana koja se održava u Palermu, u okviru prezentacije rada 1. Stalnog odbora za političku i sigurnosnu saradnju tačka dnevnog reda vođena je i rasprava o ustavnim promjenama u BiH.

U raspravi su učestvovali Ognjen Tadić, drugi zamjenik šefa Delegacije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Šemsudin Mehmedović, šef Delegacije PSBiH u PS PAM. Ognjen Tadić u svom je izlaganju saopćio da: “Predloženi Izvještaj i Rezolucija nisu dobrodošli u BiH jer se njima na neobjektivan i površan način tretira unutarnje uređenje Bosne i Hercegovine, a istovremeno se daje podrška svim političkim snagama u BiH koje teže izazivanju stranog miješanja u unutarnje odnose“.
Šemsudin Mehmedović je, dajući podršku Izvještaju i Rezoluciji, istakao potrebu ustavnih promjena u BiH jer je Dejtonski Ustav postao kočnica razvoja BiH i prepreka na putu BiH ka EU. Pri tome, dodao je on, princip jednakopravnosti i zaštite dostojanstva i osnovnih ljudskih prava svih građana BiH treba da budu osnovni principi promjena ka boljem ustavno-pravnom ustroju BiH.

Iako su u njih ugrađeni amandmani koje su podnijeli i Tadić i Mehmedović , Nacrt Izvještaja i Rezolucija o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koju je prezentirao izvjestilac za BiH i član slovenačke delegacije Miro Petek, nisu dobili podršku. Od 26 članica koliko broji Parlamentarna skupština Mediterana, za usvajanje Izvještaja i Rezolucije bili su predstavnici Turske, Slovenije i gospodin Mehmedović. Zaključeno je da se proces usaglašavanja nastavi na Tematskom sastanku u decembru 2011.godine, u čemu bi učešće uzeli i predstavnici drugih političkih stranaka, eksperti i drugi učesnici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću