MENI
25.10.2011.

Одржана сједница Привремене заједничке комисије оба дома за спровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине



На данас одржаној 3. сједници Привремене заједничке комисије оба дома за спровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине, представници шест политичких партија су презентовали предлоге и страначка виђења начина на које се може имплементирати пресуду Европског суда за људска права. Предлог СДП БиХ је презентовао Саша Магазиновић, СДА Шефик Џаферовић, СДС-а Борислав Бојић, СБиХ Бериз Белкић, ХДЗ 1990. Божо Љубић и ХСП БиХ Звонко Јуришић.
Предлози су се у највећој мјери односили на одредбе Устава Босне и Херцеговине за које је Пресудом из Стразбура утврђено да су дискриминирајуће и у супротности са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, и њеним протоколима.

У складу са раније усвојеним Планом рада Привремене комисије, о предлозима данас није вођена расправа, јер ће, како је нагласио и предсједавајући Привремене заједничке комисије, Шефик Џаферовић, период између 5.11. и 20.11., бити искориштен за међустраначке консултације и усаглашавања различитих виђења имплементације Пресуде.
За сутра је најављено да ће нове предлоге презентовати седам странака: СББ БиХ (Исмета Дервоз), НСРзБ (Младен Иванковић Лијановић), ПДП (Весна Крстовић Спремо), ДНС (Петар Кунић), ДНЗ БиХ (Нермин Пурић), ХДЗ БиХ (Борјана Кришто) и СНСД (Крстан Симић). (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу