MENI
21.10.2011

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma



Na danas održanoj 10. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđeno je postojanje usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Utvrđeno je postojanje usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i za Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, predlagača poslanika Azra Hadžiahmetović i poslanika Beriz Belkić.

Utvrđeno je postojanje usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine i podržana su načela za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine i za Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog zajedničkog registra nevladinih orhanizacija u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Komisija je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH. Zaključeno je da se od Predstavničkog doma PSBiH zatraži produženje roka za dostavu Mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne dostavi Mišljenje o modificiranom amandmanu poslanika Lazara Prodanovića i amandmanu poslanika Aleksandre Pandurević koji su uloženi u vezi predloženih izmjena i dopuna Zakona.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Odlučeno je da se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostavi transkipt sa Javne rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona, kako bi Vijeće ministara BiH nakon sagledavanja rezultata Javne rasprave, dostavilo novo Mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.
Komisija se nije izjašnjavala o zahtjevu za autentičnim tumačenjem člana 12. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, podnosilac advokat Amer Ramić, jer je zaključeno da je podnesen od strane neovlaštenog predlagača.
Nije podržan zahtjev Kulturnog foruma Bosne i Hercegovine za hitno rješavanje problema kulturnih institucija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću