MENI
20.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske



Na prijedlog ambasadora R Hrvatske u BiH, Tončija Staničića, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su sačinjavali predsjedavajući Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, Šefik Džaferović, član komisije, Beriz Belkić i poslanik Lazar Prodanović, susrela se danas sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske, koju je predvodio direktor Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Evropu, Davor Vidiš. Tokom sastanka je ocijenjeno da je dobra međudržavna saradnja bitan uvjet za razvoj cijelog regiona, kao i evropske i euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Evrope.

Osvrnuvši se na rad Privremene zajedničke komisije za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, predsjedavajući Šefik Džaferović je naglasio da je cilj njenog rada formulisanje amandamana kojim bi bile eliminirane diskriminatorske odredbe iz Ustava BiH.
„Ovo je političko-pravno pitanje, pri čemu se ne smije pogriješiti na pravnom polju, kako ne bismo dodatno zakomplicirali situaciju u BiH, ali je istovremeno i pitanje obaveze Bosne i Hercegovine da ispoštuje Protokole iz Konvencije o ljudskim pravima i slobodama“, istakao je Džaferović.
Član Privremene komisije, Beriz Belkić je ocijenio kako bi se otklanjanjem diskriminatorskih odredbi iz Ustava BiH napravio pozitivan korak ka evropskim integracijama naše zemlje, čime bi se amortizirala postojeća neslaganja u zemlji, dok je Lazar Prodanović istakao kako je važno da se bilo kakve promjene Ustava, vrše postepeno. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću