MENI
20.10.2011

Održana sjednica Vijeća nacionalnih manjina


Na danas održanoj 19. sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, usvojen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kojim Vijeće nacionalnih manjina BiH pozdravlja formiranje Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, ali smatra da bi efikasnost komisije bila veća da predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH ima direktno članstvo u komisiji.

Također su usvojeni zaključci da Vehid Šehić, kao predstavnik nacionalnih manjina na sjednicama Privremene komisije, nakon svake njene sjednice Vijeću nacionalnih manjina BiH, dostavi svoje mišljenje i komentar, kao i da Šehić bude pozvan na narednu sjednicu Vijeća nacionalnih manjina BiH, kako bi prezentirao informaciju o aktivnostima komisije. Na današnjoj sjednici je zaključeno da će Vijeće nacionalnih manjina BiH preko svog ovlaštenog predstavnika, obnoviti amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine, koji se tiču pitanja nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih.

Vijeće je dalo saglasnost da njegovi članovi, koji to žele, mogu prisustvovati sjednicama Privremene zajedničke komisije oba doma i najavilo mogućnost organiziranja konferencije povodom Presude Sejdić-Finci, sa koje bi, kako je rečeno, bila poslana jasna poruka da je u interesu nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, što brže provođenje Presude suda u Strasbourgu.
U radne grupe za izradu strategije za rješavanje problema nacionalnih manjina su imenovani: Darko Kovč, Marija Grbić, Andrija Svatok, Vasilija Ibrahimagić, Neđeljko Tomašević i Jovanka Manzalović Šalaka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću