MENI
20.10.2011.

Одржан први састанак руководстава парламената Индије и Босне и Херцеговине након 1992. године.

 

- Индија данас има више од милијарду становника, привреду у експанзији и мноштво пословних људи који свакако могу наћи интереса за снажније повезивање са Босном и Херцеговином. Уз то, мада су наше двије земље међусобно удаљене, наши погледи су врло блиски а повезује нас и значајан дио историје и заједничких визија оличених у дјелу Маршала Тита и Џавахарлала Нехруа које и данас, након толико времена, имају велики значај и пуни смисао, рекла је током радног сусрета са предсједавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Денисом Бећировићем, предсједница Парламента Индије Meirom Kumar.

За повезивање двије земље постоји огроман потенцијал и није уопште препрека погрешно поимање Босне и Херцеговине као мале земље насупрот великој Индији. Искуства сa Global Ispatom и Mital Steelom показују да се успјешне везе могу остварити и његовати. С друге стране, по ријечима др Бећировића, постоје и привредни колективи који могу наступити на индијском тржишту како би привредна сарадња била реализована на обострано задовољство.
Уз констатацију да је ово први званични сусрет представника парламената двије пријатељске земље током разговора наглашена је заједничка спремност да се међупарламентарна сарадња у будућности битно поспјеши. Најављено је да ће предсједници индијског Парламента бити врло брзо упућен званичан позив да буде на челу делегације која ће посјетити Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине. Такођер, исказана је намјера да секретаријат Индијског парламента у оквиру развијеног програма међународне сарадње оствари везе са колегама из Босне и Херцеговине како би их упознала са искуствима која стјече већ шест деценија. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу