MENI
19.10.2011

U Parlamentarnoj skupštini BiH prezentiran Nacrt strategije rasta izvoza Bosne i Hercegovine za period od 2012. do 2015.


Danas su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, prisustvovali prezentaciji „Nacrta strategije rasta izvoza Bosne i Hercegovine za period od 2012. do 2015.g.“, koju su izložili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju izvoza BiH, te eksperti Projekta EU za podršku promociji izvoza.

Tokom prezentacije je naglašeno da su strateški ciljevi za rast izvoza: Podizanje svijesti o izvoznom potencijalu Bosne i Hercegovine na ključnim tržištima, Povećanje broja preduzeća sposobnih za proaktivni izvoz, Poboljšanje sposobnosti izvoznih preduzeća da budu konkurentna na međunarodnim tržištima i Omogućavanje efikasne infrastrukturne podrške. Unutar toga, kako je istaknuto, potrebno je pripremiti i provesti strategiju brendiranja za BiH, pružiti podršku razvoju saradničkih izvoznih grupa, pojednostaviti finansijske instrumente koji izvoznicima stoje na raspolaganju, pojednostaviti carinske procese, i slično.

Na skupu je rečeno da je nosilac izrade Nacrta strategije rasta izvoza, Izvozno vijeće BiH, nakon analize trgovinskih tokova u ključnim sektorima i potencijala za rast izvoza, formiralo osam radnih grupa koje su bile usmjerene na identificiranje prepreka za izvoz i predlaganje mogućih rješenja, poslije čega su definirani strateški zadaci u cilju povećanja izvoza, sa elementima potrebnim za njihovu realizaciju. Oblasti djelovanja radnih grupa su bile: finansiranje izvoza, transport i logistika, brendiranje i promocija BiH, metalni, drvni, poljoprivredno-prehrambeni, građevinski sektor i turizam. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću