MENI
19.10.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića sa delegacijom Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji


- Bosna i Hercegovina je područje na kojem se danas sudaraju mnogi interesi, Zapada i Rusije pa i značajnog dijela islamskog svijeta. Upravo zbog toga je bitno da Velika Britanija zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama nastavi ne samo dosljednu politiku podrške suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine, nego i da pokuša pomoći u razrješenju brojnih problema koje je generirao Dejtonski Ustav. Ovo je rečeno u Bernu tokom susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa petočlanom Delegacijom Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji koju predvodi Robert Walter.

Parlamentarce iz Velike Britanije naročito je interesirala uspostava novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine a iz prve ruke željeli su doznati i šta se radi kako bi se implementirala Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci. U iscrpnom razgovoru interesirali su se također i za razloge zbog kojih Bosna i Hercegovina u posljednjoj godini vrlo mali napredak na putu ka Evropskoj uniji a dosta pažnje posvetili su i nastojanjima da naša zemlja postane punopravna članica NATO alijanse.
Predsjedavajući Bećirović naglasio je da kada je u pitanju gledanje na Bosnu i Hercegovinu ima mnogo nerazumijevanja. Ukratko ih je upoznao sa aktuelnim stanjem u Bosni i Hercegovini i još jednom se zahvalio političarima Velike Britanije koji su i kroz pismo britanskog ministra vanjskih poslova i američke državne sekretarke pokazali da ne namjeravaju rješenja bosanskohercegovačkih problema povezivati sa bilo kojim drugim pitanjem u regionu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću