MENI
18.10.2011

Članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH prezentirana tema: „Novi strateški koncept NATO-a“



U okviru saradnje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa NATO štabom u Sarajevu, danas je prezentirana tema: „Novi strateški koncept NATO-a“, u okviru koje su članovi Zajedničke komisije i poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznati sa svrhom, načelima, vizijom i budućim planovima Sjevernoatlanskog saveza (NATO). Kako je danas rečeno, Novi strateški koncept predstavlja smjernice za narednu fazu razvoja NATO-a s ciljem njegove efikasnosti u svijetu promjena i borbi protiv novih prijetnji, a sa novim sposobnostima i novim partnerima.
Tako su se tokom prezentacije, prisutni upoznali sa procesom nastanka i zemljama osnivačima NATO-a, kao i njegovom djelovanju i ulozi u očuvanju mira i sigurnosti u svijetu do pada Berlinskog zida.

Nakon pada Berlinskog zida i promjena u Istočnoj Evropi, NATO je pristupio daljnjem proširenju i povećanju svoje uloge u jačanju dijaloga i saradnje, a kao rezultat toga jeste uvođenje programa Partnerstva za mir, rečeno je tokom današnjeg izlaganja. Također, razgovarano je i o trenutnom položaju Bosne i Hercegovine ka njenom putu u euroatlantske integracije, te su istaknute potrebne reformske aktivnosti koje Bosna i Hercegovina treba provesti kako bi u što skorije vrijeme postala punopravna članica NATO-a.
Inače, današnju temu su prezentirali brigadni general Gary Huffman, komadant NATO štaba u Sarajevu, te njegov zamjenik, brigadir John Andreas Olsen. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću