MENI
18.10.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Na danas održanoj 2. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, postignut je dogovor o budućem načinu rada Komisije.
Budući da je Zaključkom o osnivanju Privremene komisije predviđeno da je rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, 30.11.2011.g., usvojen je zaključak da 25.10., svoje prijedloge prezentira sedam stranaka: SDP BiH (Saša Magazinović), SDA (Šefik Džaferović), SDS (Borislav Bojić), SBB BiH (Ismeta Dervoz), SBiH (Beriz Belkić), HDZ 1990. (Božo Ljubić) i HSP BiH (Zvonko Jurišić). Dan kasnije, 26.10., prijedloge će prezentirati šest stranaka: NSRzB (Mladen Ivanković Lijanović), PDP (Vesna Krstović Spremo), DNS (Petar Kunić), DNZ BiH (Nermin Purić), HDZ BiH (Borjana Krišto) i SNSD (Krstan Simić).

Razgovor sa predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina BiH bi trebao biti obavljen 3.11., a sa predstavnicima nevladinih organizacija, odnosno civilnog društva 4.11., dok bi period između 5. i 20.11., bio iskorišten za međustranačke konsultacije i konačno definiranje stava o potrebi vršenja konsultacija sa međunarodnim institucijama. Usvojenim programom rada je planirano da 21., 22. i 23.11. budu finalizirani prijedlozi amandmana na Ustav BiH u skladu s presudom Sejdić – Finci.
Također su usvojeni zaključci da se u roku od tri dana nevladine organizacije i institucije civilnog društva na svim nivoima, izjasne da li žele prisustvovati sjednicama Privremene komisije, nakon čega bi bila donesena odluka o tome ko će im prisustvovati, kao i da se obavjesti Zajednička komisija za administrativne poslove, da je rad članova Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci, besplatan. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću