MENI
18.10.2011

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PS OSCE Lazar Prodanović obratio se učesnicima Konferencije u Beču



Učesnicima Konferencije OSCE-a "Implementiranje dimenzije ekonomije i okoline" koja se održava u Beču od 17. do 19. oktobra 2011. danas se obratio član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi Lazar Prodanović.
Inače, rad Konferencije se odvija kroz sesije: Forum ekonomije i okoline, koji je posvećen promociji zajedničkog djelovanja i saradnje u oblasti razvitka održive energije i transporta, Praćenje ideja i prijedloga relevantnih za unapređenje dimenzije ekonomije i okoline, Dobro upravljanje - borba protiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma, Energetska sigurnost i modernizacija ekonomije i druge.

Obraćanje člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH Lazara Prodanovića prenosimo u cjelini:

"Bosna i Hercegovina je zahvalna na pomoći koju joj Misija OSCE-a pruža kad je u pitanju ekonomska i okolišna dimenzija. Mi prepoznajemo ograničene mandate koje Misija OSCE-a ima na ovom području, ali smo također svjesni višedimenzionalne prirode različitih programskih aktivnosti koje se implementiraju kroz različita područjima djelovanja Misije.
U tom smislu, Misija OSCE-a je već tradicionalno uključena u poboljšanje standarda dobrog upravljanja na općinskom nivou.
Kroz mrežu svojih ureda, Misija OSCE-a je već dosad pružala pomoć u razvoju određenog broja Lokalnih okolišnih akcionih planova, u saradnji sa partnerima iz civilnog društva, kao i sa općinskim vlastima.

Slično tome, Misija je sarađivala i sa partnerima na nivou države, entiteta, kantona i općina, kao i sa međunarodnim i nacionalnim nevladinim organizacijama, a sve s ciljem implementacije projekta za pružanje podrške implementaciji Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u donošenju odluka i pristupu pravosuđu u pitanjima koja se tiču okoliša (Aarhuska Konvencija).
Zahvaljujući Misiji OSCE-a i Tajništvu Konvencije, Bosna i Hercegovina sudjeluje u regionalnim projektima, zajedno s Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom, a cilj projekata je poboljšanje primjene Konvencije u našoj regiji. Također se nadamo da će se u bližoj budućnosti, Bosna i Hercegovina pridružiti mreži visoko vrednovanih Aarhus centara, od kojih je u posljednje vrijeme jedan osnovan i u Srbiji.

Uopće, bili bismo zahvalni i na većoj uključenosti Misije OSCE-a i kad je u pitanju druga dimenzija, a naročito na polju zaštite okoliša. Dodatna podrška i jačanje kapaciteta u okolišnim pravnim slučajevima i politikama su područja na kojima bi nam ta pomoć dobro došla.
Rasprostranjeno prisustvo Misije u cijeloj državi bi bilo korisno za davanje podrške poboljšanoj vertikalnoj i horizontalnoj koordinaciji među različitim akterima vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i boljim standardima dobrog upravljanja na ovom veoma važnom području.
Nadalje, željeli bismo izraziti naš interes za proces jačanja kapaciteta i unaprijeđenja sektora okolišne inspekcije, kao i sudija i tužitelja kad je riječ o okolišnim pitanjima, s ciljem spriječavanja kriminalnih aktivnosti i povećanja okolišne sigurnosti u Bosni i Hercegovini." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću