MENI
18.10.2011

Održana sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Na danas održanoj 4. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojeno je 4. i 5. periodičan izvještaj o CEDAW-u Bosne i Hercegovine. Predloženo je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da podrži ova dva izvještaja, sa preporukama i zaključcima koji su u njemu sadržani.
Također, zaključeno je da se dokumenti koje donosi ili predlaže Vijeće ministara BiH, dostavljaju na ocjenu Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, radi sagledavanja njihove usklađenosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. Isto tako, Komisija podržava i povećanje kapaciteta ljudskih resursa u Agenciji za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, kako bi u potpunosti izvršavala svoju zadaću.

Usvojen je Izvještaj o provedbi Strategije prevencije i borbe protiv porodičnog nasilja za Bosnu i Hercegovinu za period 2009.- 2011. godine, za 2010. godinu. Usvojen je zaključak u kojem se predlaže Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da podrži Izvještaj, kao i preporuke i zaključke sadržane u Izvještaju. Također, zaključeno je da je potrebno pristupiti izradi nove Strategije, kao i da Vijeće ministara BiH najmanje jednom godišnje podnosi Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine izvještaj o njenom provođenju.
Usvojen je Izvještaj o provedbi Akcijskog plana za primjenu UNSC-ove Rezolucije br. 1325 Žene, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini za 2011. godinu. Izvještaj je upućen u daljnju parlamentarnu proceduru, uz preporuku Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da podrži Izvještaj, kao i preporuke i zaključke koji su njegov sastavni dio. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću