MENI
18.10.2011

U Parlamentarnoj skupštini BiH obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima


Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima i Misijom OSCE-a u BiH, danas je obilježila 18. oktobar - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Tokom skupa, prvog ovakve vrste u kom se Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pojavila kao domaćin i suorganizator, ocijenjeno je da naša zemlja kao potpisnica Protokola iz Palerma i Evropske konvencije o akciji protiv trgovine ljudima, postiže značajne rezultate u ovoj oblasti. Također je istaknuto da je cilj skupa jačanje nacionalnih mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima, kao i podizanje svjesti i skretanje pažnje na međunarodno preuzete obaveze Bosne i Hercegovine.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, između ostalih, su govorili: predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH Aleksandra Pandurević, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, voditeljica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Henessey, ambasador SAD u BiH Patrick Moon, šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M . Barton, kao i državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo i voditeljica ureda Međunarodnog foruma solidarnosti - Emmaus, Amela Efendić.

Govor predsjedavajuće Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandre Pandurević povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, prenosimo u cjelosti:

"Dame i gospodo, uvažene ekselencije, cijenjeni ministri,predstavnici međunarodnih organizacija, kolege poslanici, dragi gosti,
u ime Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prije svega željela bih da pozdravim i izrazim zadovoljstvo što su se našem pozivu da učestvuju u radu ove Konferencije, posvećene Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, odazvali i njihove ekselencije: gospodin Patrik Mun, američki ambasador u BiH, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi, kao i gospodin Flečer Barton, šef Misije OEBS-a u BiH i gospođa Meri En Henesi, šefa kancelarije Savjeta Evrope u BiH. Na pomoći bih se zahvalila i ministru bezbjednosti gospodinu Sadiku Ahmetoviću.

Malo je segmenata i rezultata, nažalost, kojima se Bosna i Hercegovina može pohvaliti da zadovoljava evropske standarde ili, čak i da je na brzom putu da ih postigne,..Jedan od svijetlih primjera gdje smo postigli značajan napredak i neosporne rezultate jeste borba protiv trgovine ljudima. Zaista je prijatno čuti podatak da se u godišnjem Izvještaju Stejt demartmenta naša zemlja nalazi u prvoj grupi država koje u potpunosti zadovoljavaju sve zadane međunarodne kriterijume u ovoj oblasti, naročito kada znamo gdje smo bili prije 10 godina.

I upravo ovaj primjer pokazuje da BiH ima potencijal, kada postoji politička volja, da riješi mnoge problem. Svakako, ovako dobrih rezultata ne bi bilo bez podrške EU i SAD, ali ni bez profesionalizma i dobre koordinacije policijskih agencija i tužilaštava na svim nivoima organizacije BiH, a značajan doprinos u svemu tome je dala i dobra regionalna saradnja u ovoj oblasti. No, predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH su sigurno mnogo kompetentniji od mene da govore na tu temu.
Ja još samo želim reći da sam sigurna da će ovaj parlament vrlo lako i brzo podržati usklađivanje krivičnih sankcija za krivično djelo trgovine ljudima sa najnovijim Evropskim direktivama, jer sadašnje sankcije su zaista preblage i ponižavajuće za žrtve. Takođe, uvjerena sam i da će oba entiteta u BiH – i Republika Srpska i Federacija BiH vrlo brzo po pitanju trgovine ljudima uskladiti svoje krivične zakone sa evropskim standardima i Krivičnim zakonom BiH.
Još jedanput, hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu za učešće u ovoj Konferenciji i sada ću govornicu prepustiti ministru bezbjednosti BiH gospodinu Sadiku Ahmetoviću." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću