MENI
18.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na Konferenciji o energetici u Beogradu


Konferencija pod nazivom "Energija, razvoj, demokracija: stvaranje nove energetske budućnosti za jugoistočnu Evropu" održava se u Beogradu 17. i 18. oktobra i okuplja predstavnike parlamenata, institucija izvršne vlasti, nevladinih organizacija, eksperata ali i brojne predstavnike međunarodnih organizacija i akademskih institucija koje se bave ovom tematikom.
Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića, koji je u uvodnom obraćanju naglasio značaj zajedničke energetske politike na regionalnom nivou. On je takođe podvukao da pojačana saradnja u ovoj oblasti može umanjiti ovisnost nacionalnih ekonomija o uvozu energenata, što u konačnici doprinosi ekonomskoj, socijalnoj ali i političkoj stabilnosti.
Tokom dva dana konferencije predviđena su brojna izlaganja o pitanjima kao što su regionalna saradnja, pristupanje energetskom tržištu EU, zakonodavna i nadzorna uloga parlamenata u postizanju EU - 2020 ciljeva, jačanje tržišnih potencijala za ulaganje u održivo korištenje energije, energetske i klimatske promjene, te ukupni odnosi EU i regiona u oblasti energetike.
U ime Parlamentarne skupštine BiH ovom skupu prisustvuju zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Mirza Kušljugić i član Komisije Mirsad Mešić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Staša Košarac i poslanik u Predstavničkom domu Mate Franjičević.
Drugog dana konferencije, u okviru panela "Zakonodavna i nadzorna uloga parlamenata u postizanju EU 2020 ciljeva", prezentaciju će održati zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Mirza Kušljugić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću