MENI
12.10.2011

U Parlamentarnoj skupštini BiH prezentiran Izvještaj o napretku BiH za 2011.g.


Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, Pierre Mirel, danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH, prezentirao Izvještaj o napretku BiH za 2011., kom su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sulejman Tihić, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, Halid Genjac i članovi komisije, Vesna Krstović Spremo, Šefik Džaferović i Nermina Zaimović Uzunović .
Prezentirajući glavne karakteristike Izvještaja, Mirel je rekao da je Evropska komisija u novom Izvještaju o napretku BiH konstatirala da se politička blokada u BiH nastavlja, što je produžilo blokadu funkcioniranja države i implementaciju reformi vezanih za evropske integracije. - S druge strane, određen napredak je postignut kada se ima u vidu liberalizacija viznog režima i činjenica da je oformljena Privremena zajednička komisija za implementaciju Presude u predmetu Finci – Sejdić, kao i da je pripremljen Nacrt zakona o državnoj pomoći., istakao je Mirel.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Evropska komisija preporučila Vijeću EU da Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje, a Crnoj Gori datum za početak predpristupnih pregovora, Mirel je istakao da je to dobro i za BiH. - Ovo je dobra vijest, ako se ima u vidu da se prethodnih godina često moglo čuti da će Evropska unija stati sa proširenjem, dodao je on.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić je istakao kako BiH ima nedorađen ustavni sistem. - Problem je i što se u našoj zemlji kompromis često tretira kao poraz, a ne kao rješenje nekog problema., rekao je Tihić, dok je predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac naglasio da sve što se pozitivno vezano za proces evropskih integracija dešava u zemljama regiona ima pozitivan odraz i na BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću