MENI
12.10.2011

Parlamentarni vojni povjerenik, Boško Šiljegović razgovarao sa direktoricom Agencije za ravnopravnost spolova BiH


Parlamentarni vojni povjerenik, Boško Šiljegović razgovarao je sa direktoricom Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samrom Filipović-Hadžabdić, o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Oružanim snagama BiH, s posebnim naglaskom na položaj žena u ovoj oblasti.
Prema riječima Šiljegovića, tokom posjeta kasarnama u Bosni i Hercegovini, on se posebno interesirao za zaštitu ljudskih prava i sloboda žena u OS BiH, te istakao da će i dalje istrajno raditi na dosljednoj provedbi zaštite njihovih prava.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH je rekla da je planirano u koordinacioni odbor za provođenje UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“, u kojoj se između ostalog, poziva na povećanje učešća žena u procesima donošenja odluka, sprečavanju konflikata, post-konfliktnim procesima, mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama, uključiti i predstavnika Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. Također, naglasila je da će u izvještaju CEDAW Komitetu koji nadzire poštivanje odredaba Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, uvrstiti i dosadašnje aktivnosti parlamentarnog vojnog povjerenika po ovom pitanju.
Šiljegović je upoznao direktoricu Filipović-Hadžiabdić i sa pojedinim slučajevima kršenja ljudskih prava i sloboda žena u OS BiH, koje je Ured parlamentarnog vojnog povjerenika razmatrao, kao i ostalim aktivnostima Ureda. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću