MENI
6.10.2011

Član Delegacije PSBiH Milica Marković obratila se učesnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Na današnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u okviru teme „Politička situacija na Balkanu“ učesnicima se obratila Milica Marković, član Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Govor gđe Milice Marković prenosimo u cjelini:
"Gospodine predsjedniče, drage kolege,
Izvještaj iz koga proizilazi predlog rezolucije o političkoj situaciji na Balkanu, predstavlja, po mom mišljenju, preciznu sliku te regije u ovo trenutku. Izvjestilac je posebno tretirao tri balkanske zemlje: Albanija, BiH i Srbije u dijelu koji se tiče sjevernog Kosova. Znamo da Balkanskih zemalja ima više pa nije jasno zašto su ostale izostale u ovom izvještaju. Ali s obzirom da ja dolazim iz BiH želim reći sledeće:
u predlogu rezolucije BiH je tretirana kao jedan od dva ekstremna problema na Balkanu: prvi je sjeverno Kosovo, a drugi je BiH sa svojim problemima. Izvjestilac kaze da te dvije zemlje predstavljaju pretnju za proces pomirenja i euro-atlantske integracije. Ne mogu se složiti sa Izvjestiocem u tom dijelu.
Postoje bitne razlike između BiH i sjevernog Kosova. Sjeverno Kosovo je regija u kojoj je na sceni fizički sukob sa ljudskim žrtvama, u BiH postoje problemi političke i konceptualne prirode. Ali neizbježno mora se konstatovati da BiH ima ozbiljne probleme:
a) da ne može da konstituiše državne organe vlasti tj. Savjet ministara i da još nije implementirala presudu Sejdić – Finci koju je donio Evropski sud za ljudska prava.
Ja pozdravljam namjeru evropskih institucija što žele da daju maksimalan doprinos u rješavanju velikih problema koje ima BiH. Ali svima je jasno da je BiH složena država koja ima tri konstitutivna naroda i da konstituisanje organa državne vlasti nije lako u takvoj državi. Ako je to tako lako, zašto EU nije riješila takav sličan problem u srcu Evrope u Belgiji. Kada je riječ o izvještaju presude Sejdić – Finci, mogu Vas obavjetiti da će Parlamentarna skupština BiH formirati radnu grupu koja će pripremiti promjene u Ustavu BiH koje se tiču prava manjina da mogu biti birani na izborima u BiH. Ta radna grupa biće imenovana 10. oktobra a rok joj je da do 30. novembra pripremi predlog u tom pogledu.
Na kraju želim reći da verujem da će političari u BiH pronaći rješenje da bi se konstituisali organi vlasti u BiH. Partije iz RS-a SNSD I SDS bile su spremne da to urade i u novembru prošle godine. Dakle, definitivno problem se nalazi u drugom entitetu – u Federaciji BiH. Ali ako ima mudrosti i strpljenja to će se riješiti. Građani BiH to očekuju. Iako smatram da je Izvjestilac bio veoma strog prema BiH u svom izvještaju ja ću podržati ovu rezoluciju jer ona predstavlja sadržaj kojim Vijeće Evrope želi dobro rješenje i to što prije za BiH i njene narode.
Hvala Vam na pažnji.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću