MENI
5.10.2011

Član Delegacije PSBiH Saša Magazinović susreo se sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlutom Cavusogluom i Caroline Ravaud

Član Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, susreo se sa Mevlutom Cavusogluom, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Glavna tema razgovora bio je proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci.
Tom prilikom Magazinović je upoznao predsjednika Cavusoglua sa detaljima posljednjih pregovora lidera stranaka koji su održani u Brčkom. Sagovornici su se složili u ocjeni da niko nema pravo za sebe priskrbiti ekskluzivitet predstavljanja jednog naroda, posebno u multietničkoj državi kakva je Bosna i Hercegovina. S tim u vezi, predsjednik Cavusoglu je pozvao na što skorije formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uz puno uvažavanje Ustava i zakona. Istovremeno, Saša Magazinović upoznao je Cavusoglua da je u finalnoj fazi formiranje parlamentarne radne grupe za izradu prijedloga za provedbu presude u slučaju Sejdić-Finci.
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je pozdravio i ocijenio značajnim nedavni politički dogovor u vezi IPA fondova kojim je riješeno pitanje "spornih" osam miliona eura na način da oni budu utrošeni za državne projekte u oblasti deminiranja, povratka izbjeglih i raseljenih, te za jačanje institucionalnih kapaciteta BiH na putu prema EU.
Tokom učešća na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, gospodin Magazinović sastao se i sa Caroline Ravaud, šeficom Monitoring odjela Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Tom prilikom, on je dodatno upoznao sagovornicu o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na posljednje pregovore lidera stranaka koji su održani u Brčkom.
Sagovornici su izrazili slaganje oko stava da se treba što prije formirati Vijeće ministara. Saglasili su se također i da je definiranje vladajuće većine u Parlamentarnoj skupštini BiH preduvjet da se krene u užurbano ispunjavanje zahtjeva za podnošenje kredibilne aplikacije Bosne i Hercegovine za kandidatski status u EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću