MENI
30.9.2011

Okončana sjednica Doma naroda




Na danas održanoj 6. sjednici Doma naroda PSBiH, usvojen je zaključak kojim Dom naroda produžava amandmansku fazu za Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, za 30 dana od dana usvajanja ovog zaključka na sjednici Doma.
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Nije usvojen Izvještaj o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta za period od 1.1.2010. do 31.12. 2010., dok je usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Prijedloga izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime je prihvaćen jedinstven tekst Izmjena i dopuna ovog Kodeksa.
Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2010.g., nije primljena k' znanju. Usvojen je zaključak kojim Dom naroda PSBiH zahtijeva od Tužilaštva BiH da u roku od 30 dana pripremi i Domu naroda dostavi Informaciju o efektima rada stranih tužilaca u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju i Odjelu za ratne zločine.
Primljena je k' znanju Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31.12. 2010. i usvojen Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. Također je usvojen zaključak kojim se zadužuje Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH da, u saradnji sa Ustavnopravnom komisijom Predstavničkog doma, organizira stručnu raspravu, najkasnije u roku od dva mjeseca, radi analize primjene Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i unapređenja stanja u ovoj oblasti.
Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2010. godinu. Usvojeni su zaključci: „Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da dostavi informaciju o stanju u pogledu obaveza BiH iz SSP-a u sektoru poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja, pregled realizovanih obaveza, te razloge zbog kojih određene obaveze nisu realizovane. Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da dostavi informaciju o poziciji BiH u CEFTA Sporazumu, a naročito u pogledu primjene mjera reciprociteta i mjera zaštite domaće proizvodnje u skladu sa mogućnostima koje ovaj sporazum pruža. Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da izradi i dostavi prijedlog mjera za zaštitu domaće proizvodnje u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, naročito u slučajevima prekomjernog uvoza u skladu sa odredbama zaključenih međunarodnih sporazuma. Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH informaciju zbog čega BiH nema potpisane međunarodne sporazume sa susjednim zemljama o međusobnom priznavanju certifikata o usklađenosti proizvoda, te informaciju o mjerama koje se preduzimaju na uspostavljanju sistema sljedivosti i infrastrukture kvaliteta u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.“
Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine u koju su iz Doma naroda imenovani, Borjana Krišto i Krstan Simić.
Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija, kao i za otkazivanje jedne konvencije (prilog). U vezi Sporazuma o kreditu ( Projekat „ Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“) između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Bank International AG je usvojen zaključak: „Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi kompletnu informaciju zbog čega je Sporazum o Kreditu za Projekat „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“ između BiH i Raiffeisen Bank International AG dostavljen Parlamentarnoj skupštini radi davanja saglasnosti za ratificiranje neposredno pred isticanje roka za efektivnost tog sporazuma, odnosno kredita, čime je Parlamentarna skupština dovedena pred svršen čin i ozbiljno ugrožena realizacija navedenog sporazuma.“ (kraj)


Prilog:
Na 6. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, data je saglasnost za ratificiranje:

  1. Sporazuma o Koordinacionom komitetu o okviru Ministarskog odbrambenog procesa u Jugoistočnoj Evropi;
  2. Sporazuma o ustanovljenju Međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata žigova, sačinjen u Beču 12. juna 1973. godine , sa izmjenama od 1. oktobra 1985.;
  3. Sporazuma o povlasticama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda (MKS);
  4. Konvencije Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentima;
  5. Memoranduma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Makedonije, Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Slovenije, Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o podmirenju duga Republike Albanije koji se odnosi na obračun iznosa na računima na osnovu razmjene robe između Republike Albanije i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije;
  6. Otkazivanje Konvencije o zaštiti materinstva br.3 iz 1919. godine Međunarodne organizacije rada;
  7. Sporazuma o kreditu ( Projekat „ Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“) između Bosne i Herecgovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Bank International AG;
  8. Sporazuma o finansiranju (Dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne razvojne asocijacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću