MENI
22.9.2011

Okončana sjednica Predstavničkog doma




Na danas održanoj 10. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju, dok je negativno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, vraćeno Komisiji na ponovno razmatranje.
Usvojen je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Herecgovine, sa prijedlogom iz Mišljenja Ustavnopravne komisije kojim je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma zadužena da u saradnji sa Ustavnopravnom komisijom Doma naroda, ponovo organizira stručnu raspravu radi analize primjene Jedinstvenih pravila u izradi pravnih propisa u institucijama BiH i unapređenju stanja u ovoj oblasti.
Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2010., dok su prijedlozi zaključaka u vezi sa ovim Izvještajem upućeni na naknadno usaglašavanje. Također je usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Na današnjoj sjednici je u Centralnu izbornu komisiju BiH, iz reda bošnjačkog naroda imenovan Suad Arnautović, a iz reda srpskog naroda Branko Petrić, dok su iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, imenovani: Šefik Džaferović, Danijela Martinović i Boško Tomić.
Na naknadno usaglašavanje je upućen zaključak iz Mišljenja, kao i osam zaključaka Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, povodom razmatranja Izvještaja Ministarstva sigurnosti BiH o provedenom operativnom i tehničkom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka u 2010.g.
Nije usvojena inicijativa poslanika Mirze Kušljugića da Predstavnički dom u dnevni red sjednice koja će biti održana u septembru 2011. godine uvrsti tačku „Analiza provođenja obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih sporazuma/ugovora u oblasti energetike“.
Na danas održanoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, konvencija, memoranduma, kao i za otkazivanje Konvencije o zaštiti materinstva Međunarodne organizacije rada (prilog). (kraj)

Prilog:
Na 10. sjednici Predstavničkog doma data je saglasnost za ratifikaciju:

  1. Sporazuma o Koordinacionom komitetu u okviru Ministarskog odbrambenog procesa u Jugoistočnoj Evropi;
  2. Sporazuma o ustanovljenju međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata žigova, sačinjen u Beču 12. juna 1973. godine, sa izmjenama od 1. oktobra 1985. Godine; 
  3. Sporazuma o povlasticama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda (MKS); 
  4. Konvencije Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentma;
  5. Sporazuma o kreditu (Projekat „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“) između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Raiffeisen Bank International AG;
  6. Memoranduma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Makedonije, Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Slovenije, Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o podmirenju duga Republike Albanije koji se odnosi na obračun iznosa na računima na osnovu razmjene robe između Republike Albanije i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije; 
  7. Otkazivanje Konvencije o zaštiti materinstva br. 3 iz 1919. godine Međunarodne organizacije rada. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću