MENI
21.9.2011

U Parlamentarnoj skupštini BiH boravila delegacija Monitoring komiteta PS Vijeća Evrope


Članovi kolegija domova Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Ognjen Tadić i Božo Ljubić te delegat Borjana Krišto sastali su se danas sa delegacijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koju je predvodila izvjestilac za našu zemlju Karin Woldseth.
Osnovna tema razgovora bila je implementacija presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci kao i druge obaveze koje Bosna i Hercegovina ima na osnovu članstva u Vijeću Evrope. Članovi Monitoring komiteta informirani su da će već narednih dana Zajednički kolegij domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine oformiti radnu grupu koja će pripremiti amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine radi implementacije odluke Suda. Također, danas je zaključeno da treba izvršiti dodatni napor kako bi naša zemlja dobila svoje predstavnike u Venecijanskoj komisiji i drugim ekspertskim i političkim tijelima Vijeća Evrope.
Karin Woldseth čestitala je Predstavničkom domu na ostvarenjima tokom prvih 100 dana rada, ističući ih kao primjer da uz političku volju i pozitivnu energiju institucije Bosne i Hercegovine mogu funkcionirati i bez postojanja parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine.
Inače, o implementaciji presude Sejdić-Finci članovi Monitoring komiteta danas su razgovarali i sa predsjedavajućim ustavnopravnih komisija Predstavničkog i Doma naroda, Šefikom Džaferovićerm i Krstanom Simićem. Tokom ovog sastanka izražena je nada da se uz pojačan napor i odgovarajuću političku volju amandamani na Ustav Bosne i Hercegovine kojima će biti implementirana presuda Sejdić-Finci mogu sačiniti prije kraja ove godine.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću