MENI
14.9.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović susreo se s ambasadorom Saudijske Arabije u BiH


- Ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije ne prate političke odnose dvije zemlje. Mada pojedini privredni subjekti ostvaruju određenu saradnju, evidentno je da bosanskohercegovačke firme nemaju organiziran nastup i to bi svakako trebalo promijeniti.
Ovo je, tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Saudijske Arabije u našoj zemlji Eidom Althakafijem, istakao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović konstatujući da plan princa Velida da od kasarne "Jajce" u Sarajevu načini luksuzni hotel trenutno miruje dok se ne riješi pitanje vlasništva nad ovim objektom. On je podsjetio da su tokom prošle godine zahvaljujući Saudijskom fondu za razvoj povučena sredstva za projekte održivog povratka (15 miliona USD), zatim sredstva za gradsku magistralu u Zenici (22 miliona USD) kao i izgradnju i opremanje zgrade općine Srebrenik (8 miliona USD) a inače, od maja 1994. do kraja 2009. godine Kraljevina Saudijska Arabija je u našoj zemlji investirala 60 miliona dolara. Kao pozitivan korak za budućnost Bećirović je istakao i da su Islamska razvojna banka (IDB), Al Baraka banking group i drugi saudijski investitori oformili udruženu investicijsku grupu za BiH i obavezali se da će do narednog Sarajevo biznis foruma u našoj zemlji investirati oko 50 miliona dolara, kao i da intenzivnije ekonomske odnose treba razvijati na tri polja: unapređenju trgovinske razmjene, privlačenju saudijskih investicija kao i obezbjeđivanju povoljnih kredita iz Saudijskog fonda za razvoj.
Današnji susret bio je prilika da predsjedavajući Bećirović izrazi zahvalnost za pomoć koju Kraljevina Saudijska Arabija kontinuirano pruža obnovi Bosne i Hercegovine. Ambasador Althakafi potencirao je da je ta pomoć usmjerena ka svim građanima naše zemlje te da će tako biti i u budućnosti.
Boljoj ekonomskoj povezanosti trebala bi doprinijeti i intenzivnija saradnja parlamenata dvije prijateljske zemlje, rečeno je danas. Preliminarno je dogovoreno da parlamentarna rukovodstva na najvišem nivou u narednom periodu razmijene radne posjete kao i da parlamentarne grupe prijateljstva uspostave snažnije kontakte. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću