MENI
7.9.2011

Pismo predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Denisa Bećirovića predsjedniku Evropskog parlamenta


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta, Jerzyu Buzeku.

Tekst pisma prenosimo u cjelini:

"Poštovani gospodine predsjedniče,
U ime Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime upućujem Vam izraze iskrenog poštovanja.
Želim i ovom prilikom izraziti zadovoljstvo usvajanjem Rezolucije u Evropskom parlamentu o dodjeli titule Evropske prijestolnice kulture Sarajevu 2014. godine, gradu koji zauzima posebno mjesto u evropskoj historiji i kulturi i čijom se nominacijom šalje važan signal multietničkog karaktera glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.
Dozvolite mi da posebno istaknem značaj ovog priznanja u procesu jačanja evropskih integracija i euroatlantskom putu naše države, a titula Evropske prijestolnice kulture Sarajevu je potvrda evropskih vrijednosti te veliko i posebno priznanje umjetnicima i građanima našeg glavnog grada.
Godina 2014. ima posebnu simboliku za grad Sarajevo: dva događaja u istoriji obilježila su i dala neizbrisiv pečat bh prijestolnici u svjetskim okvirima. Te godine obilježavamo stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata i tridesetogodišnjicu Četrnaestih zimskih olimpijskih igara.

Gospodine predsjedniče,
I ovom prilikom želim dati punu podršku Gradu Sarajevu, njegovim umjetnicima i građanima u nastojanjima da dobiju značajnu i prestižnu titulu Evropske prijestolnice kulture 2014. godine. Time bi Sarajevu bila omogućena rekonstrukcija postojeće infrastrukture te osnažen urbani ritam života.
Dozvolite mi da iskrenu zahvalnost uputim članovima Komiteta za kulturu i edukaciju Evropskog parlamenta na njihovom istinskom zalaganju u procesu donošenje Rezolucije o dodjeli titule Evropske prijestolnice kulture Sarajevu 2014. godine.
Uvjeren u Vašu podršku našim nastojanjima, želim iskoristiti priliku da Vam uputim izraze mog dubokog uvažavanja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću