MENI
2.9.2011

Uspješno održan sastanak rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata


Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske intenzivirat će međusobnu saradnju i koordinaciju kako bi se ponovo aktuelizirao twinning projekat sa Evropskom unijom koji će biti predložen za fondove IPA 2012. godine. Ovo je, u najkraćem, rezultat prvog sastanka predstavnika državnog i entitetskih parlamenata nakon izbora 2010. godine koji je uspješno održan u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića.
Sastanku su, inače uz predsjedavajućeg Bećirovića, prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Denis Zvizdić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić.
Inače, osnovna ideja potencijalnog twinning projekta je jačanje mogućnosti parlamenata i unapređenje rada i radnih procedura parlamenata u procesu evropskih integracija. Spektar načina njegove realizacije proteže se od organizacija edukativnih radionica i seminara za parlamentarce, posebnih obuka o karakteru i mehanizmima Evropske unije, analiza procedura vezanih sa usklađivanje nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije pa do niza profesionalnih obuka za specijaliziranih parlamentarnih radnih tijela. Kako je danas rečeno, za ove svrhe Evropska unija bi obezbijedila 1,7 miliona eura a ambicija je da se projekat implementira dvije godine. Na današnjem sastanku jednoglasno su usvojen su zaključci o reanimaciji projekta ali i formiranju zajedničkog koordinacionog tijela sačinjenog od parlamentarnih službi. Također, odlučeno je da se uvede praksa redovnih periodičnih sastanaka rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata, s tim da se prvi sastanak održi prije kraja ove godine u Banjoj Luci. Na kraju, učesnici sastanka uputili su zajedničko pismo Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini kojim je obavještavaju o jednoglasnoj podršci realizaciji twinning projekta .(kraj)

Prilog:
- Tekst Zaključaka


Zaključci sa sastanka Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH gospodina Denisa Zvizdića i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske gospodina Igora Radojičića sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gospodinom Denisom Bećirovićem i gospodinom Miloradom Živkovićem, održanog u Sarajevu 02. septembra 2011. godine.

                                                                                                            Z A K LJ U Č C I
  1. Podržava se prijedlog za Twinning projekat koji je pokrenut 3.11.2009. godine od strane Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH gospodina Milorada Živkovića, Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH gospodina Safeta Softića i Predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske gospodina Igora Radojičića.
    U cilju reafirmacije Twinning prijekta uputit će se zajedničko pismo Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH gospodina Denisa Zvizdića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske gospodina Igora Radojičića i Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gospodina Denisa Bećirovića ambasadoru delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
  2. U roku od 10 dana formirat će se zajedničko koordinacijsko tijelo od nadležnih službi u Parlamentranoj skupštini BiH, Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske, te će se organizovat sastanak na kojem bi se trebali precizirati područja i ciljevi potencijalnog Twinning programa koji bi bili prezentirani delegaciji Evropske unije u Sarajevu prilikom apliciranja za IPA projekte za 2012 godinu preko odgovorne osobe za IPA projekte ispred Parlamentrane skupštine BiH.
    Nadležni Sekretarijati će odrediti odgovorne osobe u stručnim službama Parlamentrane skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske koji će biti odgovorni za pripremu projektne dokumentacije kao i eventualnu implementaciju Twinning projekta. Odgovorne osobe bi bile na stalnoj vezi sa odgovornim licem za IPA fondove u Parlamentarnoj skupštini BiH (SPO) koji će koordinirati rad sa Delegacijom Evropske unije u Sarajevu.
  3. U skladu sa dosadašnjom praksom rukovodstva državnog i entitetskih parlamenta će se sastajati najmanje svakih 6 mjeseci u cilju sagledavanja realizacije ranijih zaključaka sa Mrakovice i Jahorine, kao i budućih pravaca saradnje te i onih koji su u vezi sa eventualnim odobravanjem sredstava za Twinning projekat i početka njegove implementacije. Prvi naredni sastanak će biti organizovan u Banja Luci, do kraja 2011. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću